Basisrecepten

Aardappelpuree


  • 8 grote aardappelen
  • 1 el boter
  • handje geraspte (oude) kaas
  • fikse scheut melk
  • 2 tl groningse mosterd
  • zwarte peper en zout naar smaak

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Kook deze gaar en giet ze af. Stamp ze fijn en gooi er alvast een scheut melk in en de boter. Dan weer goed stampen. Blijf melk toevoegen tot het een lekkere smeuïge massa wordt. Voeg de mosterd, de geraspte kaas en eventueel de peper en zout toe en meng het goed door elkaar. 


Vleesfond

  • Kalfs- of runderschenkel
  • wortel, ui, knoflook, bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook (geplet)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl peterkorrels
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de schenkels op een bakplaat en bak ze 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Doe de ui en wortel erbij en bestrijk de schenkels met tomatenpuree. Plaats het geheel opnieuw 45 minuten in de oven op 180 graden. Haal alles uit de oven en doe de schenkels en groenten in de soeppan. Voeg de kruiden, bleekselderij, knoflook en het water toe. Breng aan de kook en schep eventueel schuim af met een schuimspaan. Doe de deksel op de pan en laat het 8 uur op laag vuur sudderen.

Zeef de fond en zet het een nacht in de koelkast. Verwijder de volgende dag de vetlaag van d fond af en laat het evt nog even sudderen voor wat extra smaak. Je kunt nu de fond gebruiken of invriezen voor later.

Tip; je kunt de fond ook invriezen als ijsklontjes zodat je in de toekomst hapklare brokken hebt als je het nodig bent


Basissoep

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 lliter (kippen)bouillon
  • 400- 500 gram groente naar keuze, grof gesneden
  • kruiden naar keuze
  • peper en zout
  • olijfolie

.Snijd de ui en knoflook in grove stukken, fruit deze kort in olijfolie in een grote soeppan. Wanneer je kiest voor kerrie, komijn of andere droge kruiden, dan fruit je deze kort mee totdat de kruiden gaan geuren. De overige kruiden voeg je pas aan het einde toe wanneer de soep klaar is. Voeg de groente toe en bak deze een paar minuten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. De meeste soepen hebben zo'n 15 tot 20 minuten kooktijd, afhankelijk van de hardheid van de groente. Wanneer de groente goed door te prikken is met een vork, is de soep klaar om te pureren met de staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout en eventueel verse kruiden

©2019 Kijkje in de keuken  |  Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin