Kijkje bij bier

Basisregels

  • Gekookte/gestoofde gerechten combineer je met een zacht, rond bier. Dit is een bier met een lage hop- of moutbitterheid. Zo combineer je een stoofpotje dat zacht, rond vlees heeft niet met een sterk gebrand moutbitter bier zoals een stout. Een zacht gestoofd visje komt ook niet goed meer uit in smaak als dit met een hopbitter bier is gecombineerd. Als het bier geen zachte, ronde smaak heeft zal het bier direct over de smaak van het gerecht uitkomen.
  • Gegrilde/gebakken gerechten passen goed bij een bier met gebrande mout. Hoe krachtiger de grilwijze is hoe hoger de moutbitterheid van het bier. Een visje dat op de grill is gelegd combineert mooi met een amber bier. Dit is een bier dat net licht gebrand is door de mout en zo de grillwijze van de vis goed ondersteund. Een rode biefstuk dat op de BBQ goede zwarte grillranden heeft combineer je met een veel donkerder gemout bier zoals een gerstewijn/quadrupel of zelfs een stout om het gebrande karakter van de BBQ goed in de smaak te ondersteunen.
  • Vet en room wordt afgebroken door hopbitterheid en moutbitterheid. Een roomsaus of buikspek combineer je juist met een zacht rond bier zonder hop. Een vettig gerecht zoals spare ribs of hamburger past uitstekend bij een hopbitter bier.
  • Curry en kruidige gerechten pairen met een zoet bier of juist een bitter bier. Een zoet bier haalt alle kruiden uit de smaak waardoor een kruidig gerecht niet meer kruidig is. Een hopbitter bier versterkt de kruiden juist waardoor een IPA voor een ware curry explosie zorgt.
  • Zoute gerechten zoals oosterse gerechten met soja en ketjap combineer je met een bier met lichtgebrande mout om de hartigheid te ondersteunen. Kies niet voor een bier met een te hoge moutbitterheid zoals een stout of porter. Moutbitterheid haalt al het zout uit een gerecht waardoor het ook heel flauw wordt. Bron

IPA

IPA werd extra zwaar gebrouwen en gehopt om lange zeereizen te overleven. Via de Amerikaanse Craft Beer Revolution is de IPA weer in Europa teruggekeerd. Nederlandse IPA zoals Jopen Mooie Nel en de IPA Brouwerij 't IJ bevatten een bittere afdronk met fruitige tonen. Lekker bij salades of ijs. Maar ook burrito's, gegrild vlees en kruidige gerechten zoals een indian curry zijn een heerlijke combinatie.

Blond bier

Krachtige blonde bieren zoals Brand Zwaar Blond of Leffe Tripel hebben een zwaar karakter. Fruitige, hoppige geuren met een relatief hoog moutgehalte.

Uitstekend in combinatie met kaas. Denk aan een kaasplankje of kaassnacks. Ook heerlijk bij vis, verfijnde gerechten en oosterse smaken.

Donker bier

De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.

Witbier

Fris en fruitig met een zachte smaak. Lekker op terras voor zonnige temperaturen en heerlijk in combinatie met een gazpacho of een zomerse fruitsalade. Daarnaast ook lekker bij sushi, halfzachte en pittige kazen en (lichte)visgerechten zoals witvis, oesters of mosselen.

Bockbier

Een écht seizoensbier. In oktober, wanneer de bladeren aan de bomen verkleuren, wordt een eerste vat aangeslagen. Een bovengegist biertje waarin je een vleug karamel duidelijk herkent. Heerlijk te combineren met volle, vlezige en diepe smaken in producten zoals drumsticks, chorizo, lamskoteletjes en rijpe tot overrijpe kazen. Bron

©2019 Kijkje in de keuken  |  Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin