Hapjes

Een hapje is een klein gerecht dat als een tussendoortje gegeten wordt. Vooral tijdens een speciale gelegenheid zoals een verjaardag, feestdagen zoals Kerstmis en oudejaarsavond of bij de borrel wordt een hapje genuttigd.

Hapjes kunnen hartig zijn of zoet. Hartige hapjes zijn bijvoorbeeld soorten vlees zoals stukjes worst, leverworst en gehaktballetjes of blokjes kaas of een toastje met iets erop. Er zijn ook veel gefrituurde hapjes, zoals de frikandel, kroket en loempia. Vaak wordt gecombineerd met diverse groenten, zoals komkommer, paprika en tomaat.

Zoete hapjes zijn bijvoorbeeld soesjes, kleine gebakjes, koekjes of bonbons. Hapjes als sushi en tapas vinden hun oorsprong buiten het Nederlandse taalgebied.


Hartig stokbrood

  • 2 stokbroden
  • 1 potje zongedroogde tomaten
  • knoflookboter
  • pesto
  • blaadjes verse basilicum

Bak de stokbrood volgens de verpakking. Snij deze in plakken en besmeer ze met knoflookboter. Leg op elk plakje een zomgedroogd tomaatje. Besmeer de tomaatjes met een beetje pesto. Leg hierop een basilicum blaadje. Prik er een cocktailprikker doorheen. 

Witte chocolade anijsmousse


  • 450 gr witte chocolade
  • 400 ml slagroom
  • zakje vanillesuiker
  • 5 stuks steranijs
  • kaneelpoeder


  • 4 personen
  • 30 minuten + 2 uur afkoelen

Let op; dit is meer een lekker nagerecht

Smelt 200 gram chocolade au bain marie en strijk dit over een stuk bakpapier. Laat dit minstens een kwartier afkoelen in de koelkast en breek dit in stukken.

Verwarm 200 ml slagroom op laag vuur (zonder dat de slagroom gaat koken) met de 5 stukken steranijs erin. Laat dit 15 minuten trekken. Smelt de rest van het chocolade in de warme slagroom. Laat het geheel afkoelen en verwijder de steranijs.

Klopt de rest van het slagroom stijf met het zakje vanillesuiker en een snufje kaneel en sptal dit door het chocolade/slagroommengsel. Verdeel dit over 4 klazen en laat het minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Verdeel voor het serveren de brokken chocolade over de glazen en bestuif dit ook met kaneelpoeder.

Chocoladefruitspiesjes

  • 1 grote banaan
  • 4 grote aardbeien
  • 8 blauwe bessen
  • 25 gr pure chocolade
  • 25 gr witte chocolade
  • 1 el kokosrasp
  • 1 el nougatine (bakproduct) 
  • lange spiezen

Snij de banaan in plakjes en halveer de aardbeien. Steek het fruit (bessen, aardbeien en banaan) aan spiesjes en leg deze op een bakplaat of op een groot bord.

Smelt de pure en de witte chocolade apart van elkaar au bain marie. Besprenkel de spiesjes in strepen met een theelepel met de gesmolten chocolade. Eerst de pure en daarna de witte. Bestrooi de ene helft met kokosrasp en de andere helft met nougatine. Laat het 30  minuten in de koelkast rusten.

Koolhydraat-arme eiermuffins

  • inclusief baktijd 45 minuten
  • koolhydraatarm

  • 5 eieren
  • verse spinazie, 2 handen vol
  • 3 lenteuitjes
  • rode paprika
  • 2 tl kerriepoeder
  • 3 tl honing
  • 100 gram geitenkaas
  • peper/zout
  • 2 el (verse) bieslook

Snij de lente-uitjes en de paprika in kleine stukjes. Verdeel deze al over de 6 muffinvormpjes. Bak ondertussen de spinazie tot het geslonken is in een klein beetje olijfolie. Verdeel dit ook over de vormpjes. Maak van de geitenkaas kleine brokjes en verdeel dit. Doe hier een klein beetje honing overheen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts de 5 eieren en voeg de peper,zout en kerriepoeder naar smaak toe. Voeg ook de bieslook toe bij het eiermengsel. Verse bieslook is uiteraard het lekkerste maar mag ook gedroogd uit potje. Verdeel het eiermengsel over de vormpjes. Bak het 30 minuten in de oven. De ei moet volledig gestold zijn. Dit is geschikt als hapjes, maar ook voor de lekkere trek tussendoor!

Tip; In plaats van spinazie kun je prima variëren,bijvoorbeeld door deze te vervangen door worteltjes of doperwtjes of een andere groente.


Gevulde eieren met kerrie

  • 10 eieren
  • 2 el mayonaise 
  • 2 a 3 tl groningse mosterd 
  • halve el currysaus 
  • geperste knoflook
  • have tl sambal
  • snuf kerriepoeder
  • peterselie 

Kook de eieren hard, zodra het kookt 10 minuten. Als ze gekookt zijn spoel ze af in koud water en pel ze. Snijd ze doormidden en doe het eigeel in een aparte kom. 

Prak het eigeel goed en doe er ongeveer 2 el mayonaise doorheen. Niet te veel anders gaat het mayonaise overheersen. Doe de mosterd, sambal, kerriepoeder, peterselie, currysaus en vers geperste knoflook er doorheen en meng het weer goed. Breng het op smaak naar eigen inzicht. 

Vul een zakje of een slagroomspuit met het mengsel en doe dit in de halve eieren. Ze kunnen direct geserveerd worden maar ze zijn het lekkerste als je ze een uurtje in de koelkast hebt gehad. Strooi er een beetje peterselie ter garnering erover. 

Bladerdeeghapjes met brie en honing

  • 2 plakken bladerdeeg
  • 75 gram brie
  • 8 halve walnoten
  • 1 ei
  • honing

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien. Snij de plakken in vieren en rek/rol het bladerdeeg iets uit tot het wat groter is. Leg nu elk plakje in een ingevette muffinvorm. Snij de brie in stukje en verdeel dit over de 8 hapjes. Leg op elk hapje een halve walnoot en doe overal wat honing overheen. Bestrijk nu de randen van het bladerdeeg met een losgeklopt ei. Doe de hapjes ongeveer 15 minuten in de oven, totdat het bladerdeeg mooi bruin is. Laat ze even iets afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Je kunt wat honing over de bladerdeeghapjes doen voordat ze in de oven gaan of erna, dat is naar eigen smaak.


Gevulde tomaatjes/komkommer

  • cherrytomaatjes of komkommer 
  • knoflookboter
  • evt. peterselie ter garnering

Cherrytomaatjes : Snij een kapje van het tomaatje af. Hol het tomaatje uitmet een klein lepeltje en vul dit met zachte kruidenboter. Leg het afgesneden kapje er weer op en steek er een prikker doorheen. 

Komkommer: Snij de komkommer in plakjes van ongeveer 1 cm. Haal de inhoud eruit met een theelepeltje. Hol de plakjes uit, dus niet doorheen scheppen. Vul de komkommer met knoflookboter. Garneer deze eventueel met een klein beetje verse peterselie.





Capreseprikker

  • mozzarella
  • cherrytomaatjes
  • verse blaadjes basilicum
  • olijfolie
  • groene pesto

Prik eerst een helft van een tomaatje aan de prikker. Dan de bolletjes mozzarella, cherrytomaatjes en basilicum om en om en als de laatste de andere helft van het tomaatje. In welke vorm kun je uiteraard eindeloos in variëren. Eventueel kun je de prikkers daarna nog besprenkelen met olijfolie gemengd met pesto. 

Bladerdeeg met cocktailworstjes


  • 1 blik cocktailworstjes (ongeveer 20 stuks) 
  • 5 bladerdeeg plakjes 
  • Italiaanse kruiden
  • handjevol geraspte kaas


  • 20 stuks
  • 20 minuten

Laat de cocktailworstjes eerst uitlekken. Snij dan de bladerdeeg plakjes in 8 stukjes. Deze snij je als volgt; eerst snij je het plakje in 4 vierkantjes. Vervolgens snij je van rechtsboven naar rechtsonder zodat je 8 driehoekjes krijgt. Verwarm ondertussen de over voor op 220 graden.

Leg de uitgelekte worstjes in de driehoekjes. Bestrooi deze met wat Italiaanse kruiden en een beetje geraspte kaas en vouw het bladerdeeg eromheen. Leg de pakketjes op een bakplaat met bakpapier. Schuif het voor 15 a 20 minuten in de oven.

©2019 Kijkje in de keuken  |  Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin