Koude gerechten en salades
Een salade is een koud gerecht, dat bereid kan zijn met verschillende ingrediënten en vaak aangemaakt wordt met een vinaigrette of dressing. Vinaigrettes en dressings bestaan meestal uit een combinatie van olie, azijn en smaakmakers als zout, kruiden en specerijen. Ook worden dressings vaak gemaakt met mayonaise, dat weer een mengsel is van o.a. olie, eidooier en azijn. Een salades met mayonaise en klein gehakte groenten worden in de volksmond ook wel slaatje genoemd.
Salades kunnen worden gegeten als voorgerecht bij een diner of als groente bij een maaltijd. Omdat salades vaak bestempeld worden als een gezond gerecht, zijn ze ook onderdeel van vele diëten. Tegenwoordig worden bepaalde salades soms gegeten als hoofdgerecht; deze worden dan maaltijdsalades genoemd. Een andere vorm van salade is als broodbeleg, bijvoorbeeld vleessalade.
Pittige bruinebonen salade

- 1 blik zwarte bonen
- 1 blik rode kidneybonen
- 1 blik mais
- 3 el salsasaus
- 5 galapino-pepertjes in stukjes
- 1 rode paprika
Laat de bonen en de mais goed uitlekken. Hussel dit door elkaar en doe de salsa-saus erdoor heen. Snij de pepertjes in kleine stukjes, de paprika in grote stukken en meng het weer goed door elkaar. Lekker bij een BBQ met pittig vlees!
Simpele tomatensalade
- 850 gram tomaat
- 150 gram French dressing
- peper
- zout
- basilicum
- dragon
Mondeer (ontvel) de tomaten in kokend water en leg ze daarna direct in ijswater.
Pel de tomaten en snij in een vorm naar keuze. Droog licht in een handdoek. Maak ze aan met de dressing, peper en zout. Meng eventueel met gesneden basilicum of dragon. Bewaar op 4°C of serveer direct.Variatietip: gebruik in plaats van French dressing een andere dressing zoals tomatendressing, limoendressing of balsamicodressing.
Herfstsalade met walnoten, geitenkaas en honing
- zakje herfstsalade
- zakje walnoten
- pijnboompitten
- 200 gram geitenkaas
- 2 el honing
- 2 grote appels (Jonagold)
Doe het zakje salade in een kop. Meng hier de walnoten, een handje pijnboompitten, en honing doorheen. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd het in kleine stukjes. Meng dit ook door de salade heen. Dit geldt ook voor de honing.