Ovenrecepten
Bladerdeegtaart met asperges en ham

- 45 minuten
- 2 personen
- 500 gr witte asperges
- 10 plakjes bladerdeeg
- 200 ml crème fraîche
- 1 ei
- 1 el Provençaalse kruiden
- 100 gr gekookte ham
- 1 el olijfolie
- peper en zout naar smaak
- verse basilicumblaadjes (garnering)
Schil de asperges en snijd de onderste stukjes eraf. Kook de asperges 10 minuten in ruim water met zout. Schep ze uit het water en laat ze goed uitlekken. (Kant-en klare asperges uit pot kan ook, ook goed laten uitlekken)
Bedek een bakplaat met bakpapier. Bedek deze met de plakjes bladerdeeg en druk de randjes goed op elkaar. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop de creme fraiche goed los met het ei en breng dit op smaak met de kruiden, zout en peper. Bestrijk met dit mengsel de bladerdeeg. Snij de ham in repen.
Leg een reep ham in een van de hoeken van de vorm en leg hierop een asperge. Doe dit om en om. Dus vlecht als het ware de ham en de asperge door elkaar. Bestrijk als laatste alles met olijfolie en bak het geheel goudbruin in circa 30 minuten. Strooi de blaadjes basilicum er over als garnering.
Italiaanse Ziti

- Lang recept: reken op ongeveer een 3 uur inclusief wachttijd
- 4 personen
- 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 60 ml tomaten puree
- 1 kg tomaten (in grote stukken)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 kopjes water
- 6 blaadjes basilicum
- 1 runderbouillon blokje
Voor de gehaktballen
- 500 gr gehakt (rund of half-om-half)
- 2 eieren
- 2 tenen knoflook
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 50 gr paneermeel
- paar takjes platte peterselie (fijngehakt)
Voor de ziti
- 250 gr mozerella (in kleine blokjes)
- 250 gr ricotta
- 100 gr Parmezaanse kaas
- 500 gr ziti/rigatoni/penne
Snij alle tomaten in grote stukken. Bak de ui en knoflook op middelmatig vuur in een ruime kookpan met een scheut olijfolie. Als de ui en knoflook beginnen te verkleuren, voeg je de tomatenpuree toe. Bak een paar minuten mee en blijf even roeren. Voeg dan de tomaten toe.Snij de takjes basilicum (inclusief steeltjes) fijn en voeg toe. Verkruimel het bouillonblokje en voeg 2 glazen water (bijna een halve liter) toe. Laat 2 uur zachtjes sudderen met de deksel er op. Zo nu en dan even roeren. Voeg een beetje water toe als je vindt dat de saus te dik wordt.
Maak ondertussen de gehaktballetjes. Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen in een ruime mengkom met flink wat zout en peper. Meng het gehakt goed met je handen en draai er balletjes van ongeveer ten grootte van ping-pong-balletjes.
Schroei de gehaktballetjes op hoog vuur dicht. De balletjes zullen in de oven verder garen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Kook de rigatoni/ziti/penne niet helemaal beetgaar! (al dente). Haal sowieso 2 minuten van de kooktijd af die op de verpakking staat. De pasta gaat namelijk met saus nog een tijd de oven in waar het nog verder gaart.
Voeg de gehaktballen toe bij de saus (na 2 uur pruttelen). Laat nu nog 15 minuutjes heel zachtjes pruttelen. Weer met de deksel op de pan. Weer zo nu en dan even roeren. Voeg nog wat zout en peper toe om de saus verder op smaak te brengen.
Voeg nog een kleine soeplepel kookvocht toe van de pasta aan de tomatensaus (dit zorgt voor een geweldige binding. Altijd!). Giet de pasta nu af. Niet afspoelen. Haal de gehaktballen uit de tomatensaus. Voeg de helft van de saus toe aan de pasta. Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Voeg alle gehaktballen toe. Even goed roeren.
Pak een grote ovenschaal. Doe de helft van de ziti (met ballen) in de ovenschaal. Verdeel nu de ricotta en mozzarella over de pasta en de ballen. Voeg ook de helft van de resterende Parmezaanse kaas toe.
Voeg nu de helft van de overgebleven saus toe. Probeer een beetje te verdelen.
Bedek het geheel nu met aluminium folie.Stop de schaal in de oven (als hij echt goed is afgedekt met de folie). Bak de ziti voor 30 minuten in de oven.
Preitaart met kaas en ham

- 800 g gesneden prei
- 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
- 150 g coburgerham
- 1 tl gedroogde tijm
- 5 middelgrote eieren
- 100 g Parmigiano Reggiano (stuk)
- 250 g ricotta (kaas)
- 75 g rucola
- 4 personen
- 20 min. bereiden
- 15 min. wachten
- 35 min. oventijd
Verwarm de oven op 200 °C. Kook de prei 4 min. Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet. Bekleed ondertussen de quiche vorm met de plakjes deeg. Beleg de deegbodem met ⅔ van de ham en bestrooi met de tijm. Klop de eieren los. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg samen met de ricotta toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de prei over de bodem van de quichevormen schenk het eimengsel erover. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar. Laat 15 min. afkoelen op een rooster. Garneer met de rest van de ham en de rucola.
Variatietip: Voor een vegetarische taart: vervang de ham door 110 g walnoten (4 personen). Hak de noten grof en schep ze met de prei door het ricottamengsel.
Paprikataart met Roquefortkaas

- 25 min. bereiden
- 40 min. oventijd
- 4 personen
- 1 middelgrote ui
- 1 zak paprikamix
- 3 el traditionele olijfolie
- 150 g Roquefort blauwaderkaas 52+
- 2 middelgrote eieren
- 200 gr Mon Chou
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de ui, was de paprika's en snijd in kleine blokjes.
Verdeel het paprikamengsel over de bodem. Klop de eieren los met de MonChou en schenk over de vulling. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar.
Let op; Je moet echt vn Roquefort-kaas houden gezien het nogal een zware smaak heeft!
Spinazielasagne

- 1 pak spinazie (deelblokjes 450 g)
- 15 gr verse basilicum
- 2 eieren
- ½ tl nootmuskaatpoeder
- 8 grote aardappelen
- 1 el boterhandje geraspte (oude) kaas
- 2 tl groningse mosterd
- fikse scheut melk
- zwarte peper en zout naar smaak
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Kook deze gaar en giet ze af. Stamp ze fijn en gooi er alvast een scheut melk in en de boter. Dan weer goed stampen. Blijf melk toevoegen tot het een lekkere smeuïge massa wordt. Voeg de mosterd, de geraspte kaas en eventueel de peper en zout toe en meng het goed door elkaar.
Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Druk het vocht er goed uit. Maal de spinazie met het basilicum en de eieren fijn met de staafmixer of in de keukenmachine. Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en (versgemalen) peper.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de helft van de spinazie in de ovenschaal en schep hier de helft van de puree overheen, strijk glad en bestrooi met de helft van de kaas. Herhaal dit met de rest van de spinazie, de puree en de kaas. Zet de ovenschaal 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin kleurt.
Hollandse aardappelkruiden quiche

- 55 minuten
- 4 personen
- 5 grote aardappelen
- 500 ml room
- 7 eieren
- 2 el rozemarijn
- 2 el verse dille
- 2 el dragon
- 2 el verse dille
- een half zakje geraspte pittige kaas
- 1 tl paprikapoeder
- zout
- peper
Bekleed een gesloten bakvorm (ook echt een gesloten bakvorm, anders gaat het lekken!) met bakpapier. Schil de aardappelen en schaaf er dunne plakjes vanaf. Bekleed hiermee de hele vorm, zowel de bodem als de zijkanten.
Was de kruiden, laat ze goed uitlekken/uitdrogen en snijd deze fijn. Bestrooi de aardappelbodem eerst met flink wat geraspte kaas en bestrooi deze dan met de kruiden. Meng 6 eieren van de 7 met de slagroom. Breng deze op smaak met wat zout en peper. Meng dan de rozemarijn en een handjevol geraspte kaas hierdoor heen. Meng dit goed en giet dit over de kruiden in de bakvorm.
Klopt het laatste ei los met 1 tl water en besmeer hiermee de aardappelplakjes aan de zijkant in die nog boven de vulling uitkomt. Bak dit 40 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.
Spruitjes met spekjes in romige kaassaus

- 3 a 4 personen
- 45 minuten bereidingstijd
- 300 gram spekjes
- 1 kilo spruitjes
- 5 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 400 milliliter kookroom
- 35 gram mozzarella
- 24 gram geraspte parmezaanse kaas
- evt. 1,5 theelepel maizena gemengd met 1 eetlepel water
- bakboter
- kerriepoeder
Verhit de oven op 190 graden Celsius.
Bak de spekjes in braadpan uit met een flinke snuf kerriepoeder. Bak de spekjes totdat ze krokant zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord bedekt met keukenpapier om het vet op te nemen.
Haal het meeste vet uit de pan, maar laat een beetje zitten voor de smaak. Smelt weer een beetje boter in dezelfde pan en voeg de spruitjes toe. Breng op smaak met peper. Blijf de spruitjes doorroeren zodat ze niet aanbakken. Bak de spruitjes in 6 minuten totdat ze bruin zijn.
Voeg de knoflook toe en meng het door de spruitjes totdat je de knoflook goed ruikt. Voeg dan de kookroom toe en draai het vuur omlaag. Laat het geheel 3-4 minuten pruttelen, totdat de spruitjes beetgaar zijn.
Als de room te dun is en je een dikkere saus wil, roer dan eventueel het maïzenapapje door het gerecht totdat het de gewenste dikte heeft.
Doe de spekjes terug in de pan en meng alles goed om de smaken te mengen. Breng het op smaak met rozemarijnen zwarte peper. Sprenkel de kaas over de spruiten en zet het geheel ongeveer een kwartiertje in de oven om de kaas te doen smelten. Hou je van knapperige, goudbruine kaas, zet dan de laatste twee minuten even de grillstand aan.
Serveer de spruiten als bijgerecht naast aardappeltjes.
Witlof met kaas en ham

- 2 a 3 personen
- 45 minuten bereidingstijd
- 12 plakken achterham
- 6 plakken voorverpakte plakken kaas
- 3 grote stronken witlof
- 3 tomaatjes
- kerriepoeder
- oregano
- oregano
- 8 grote aardappelen
- 1 el boter
- handje geraspte (oude) kaas
- fikse scheut melk
- 2 tl groningse mosterd
- zwarte peper en zout naar smaak
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Kook deze gaar en giet ze af. Stamp ze fijn en gooi er alvast een scheut melk in en de boter. Weer goed stampen. Blijf melk toevoegen tot het een lekkere smeuïge massa wordt. Voeg de mosterd, de geraspte kaas en eventueel de peper en zout toe en meng het goed door elkaar. Vet de ovenschaal in en verdeel de aardappelpuree over de bodem.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd alle 3 de witlofstronken door de helft en verwijder de buitenste bladen. Leg 2 plakjes ham naast elkaar en rol de witlof hierin. Rol het daarna in een plak kaas. Leg de pakketjes in de ovenschaal op de puree en strooi er een beetje oregano over. Snijdt dan de tomaten en verdeel de plakken over de hele schaal. Dit kan ook met cherry tomaatjes. Strooi dan een beetje kerriepoeder over de schaal en een beetje oregano. Zet de schaal in de oven en bak deze 25 minuten.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Giet een scheutje olie in een pan en bak de groenten en een fijn geperst teentje knoflook circa 5 minuten aan
Maak ondertussen eventueel het gehakt aan met bijvoorbeeld gehaktkruiden. Als de groenten een beetje zacht zijn geworden, voeg je het gehakt toe en bak je deze rul. Voeg daarna het blikje tomatenpuree toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg vervolgens het water, de kookroom en de kruiden toe en roer alles goed door.
Voeg eventueel nog extra kruiden toe zoals een flinke snuf komijnpoeder. Laat dit circa 5 minuten pruttelen.
Doe de gehakt-groentesaus in een ingevette ovenschaal. Verdeel de voorgekookte aardappelschijfjes er overheen en als laatste wat geraspte kaas. Zet de Italiaanse ovenschotel voor circa 15 minuten in de oven. Na circa 15 minuten is je Italiaanse ovenschotel klaar!
Italiaanse ovenschotel
- 400 gram Italiaanse groenten (prei, courgette, tomaat, paprika enz)
- 400 gram zakje aardappelschijfjes
- 200 gram gehakt
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- 120 ml water
- flinke scheut kookroom
- 1 eetlepel basilicum
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- snufje chilipoeder
- 1 teentje knoflook
- snuf peper en zout
- handje geraspte kaas
- 3 a 4 personen
- 30 minuten
Gevuld stokbrood
350 gram gemengde groenten naar keuze
- 2 sjalotjes
- 200 gram gehakt
- 2 stokbroodjes
- 100 gram geraspte kaas
- 1 blikje kleine tomatenpuree
- zout, peper, basilicum, oregano, paprikapoeder naar smaak
- Evt. scheutje rode wijn en/of teentje knoflook
- 2 personen
- 30 minuten
De stokbroodjes volgens verpakking bakken in de oven. Als deze klaar zijn (en wat afgekoeld), een geul maken in de bovenkant van de broden over de hele lengte zodat het brood iets uitgehold kan worden.
De sjalotjes fruiten en het gehakt rul bakken. De groenten even erbij bakken. Het blikje tomatenpuree toevoegen en de kruiden naar smaak. Nu ook eventueel de knoflook en de wijn. De saus in de uitgeholde stokbroden doen en wat geraspte kaas erover. Het gehele product nog even in de oven tot de kaas gesmolten is op ongeveer 200 graden. Het kan ook makkelijk van tevoren bereid worden en weer helemaal opgewarmd worden in de oven.
Bloemkoolovenschotel
- 1 tl peterselie
- 1 bloemkool
- 1 snufje peper
- 1,5 tl paprikapoeder
- 2 paprika's
- 1 tl kerriepoeder
- 1 kleine ui
- 800 g aardappels
- 2 el crème fraîche
- handje geraspte kaas
- Evt. hamblokjes/gerookte kipreepjes
Verwarm je oven voor op 200 ºC.. Schil de aardappels en kook de aardappels ca. 20 minuten.Ondertussen snijd je de bloemkool in roosjes en kook je de bloemkoolroosjes ongeveer 10 minuten.Snijd de paprika en ui in stukjes. Als de aardappels gekookt zijn, snijd je ze in stukjes/plakjes.
Doe vervolgens de aardappels, bloemkool in roosjes, paprika en ui in een ovenschaal. Voeg de kerriepoeder, snufje zout, snufje peper, peterselie,paprikpoeder, evt. het vlees en de crème fraiche toe. Meng alles door elkaar.
Verdeel wat geraspte kaas over de bovenkant. Zet de schotel ca. 10 minuten in de oven..
Turkse Börek

1 ui (fijn gesneden)
- 400 gr geitenkaas met honing
- 10 vellen filodeeg
- 600 gr fijngehakte spinazie
- 2 ei
- 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
- Vloeibare boter
- Hand vol walnoten (grofgehakt)
- Bloem
- * Bereidingswijze ongeveer 1,5 uur
- 3 a 4 personen
Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking. Fruit de ui en knoflook aan. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe tot deze geslonken is. Laat het mengsel uitlekken in een vergiet en druk het meeste vocht er uit. Doe de gebakken spinazie in een kom en kruimel de geitenkaas er bij. Voeg 1 losgeklopte eitje toe en de walnoten. Breng op smaak met een klein snufje zout en een flinke snuf peper.
Verwarm de oven op 200 graden. Haal de deeg uit de verpakking en leg op een bord of plank onder een iets vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt. Strooi een beetje bloem op het aanrecht of tafel en leg hier een vel deeg op en bestrijk met wat boter. Herhaal dit en plak hier nog 3 vellen aan vast zodat je een lange strook hebt. Leg hier nog een laag filodeeg overheen van 4 plakken.
Verdeel het spinazie mengsel als een lange strook over de lange zijde van de strook. Rol hem dan voorzichtig op en niet al te strak. Bestrijk de bovenzijde van de rol met een beetje boter. Draai dan de rol op, het kan zijn dat het filodeeg iets gaat scheuren. Leg de filodeegrol op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk met de rest van het ei. Bak de borek in 30 minuten gaar en goudbruin in de oven.
Gevulde paprika's met rijst
- 150 gram witte rijst
- 4 rode paprika's
- 1 ui
- 3 tomaten
- 2 el olijfolie
- 300 gram rundergehakt
- 1 el oregano
- 1 stokbrood met kruidenboter
- 4 personen
- 45 minuten
Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het kapje van de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Zet ze in de ovenschaal.
Snipper de ui. Snijd de tomaat in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 3 min. Voeg het gehakt toe en bak in 3 min. rul. Voeg de tomaat toe en bak nog 3 min. Meng de rijst, oregano, peper en zout erdoor.
Vul de paprika's met het gehaktmengsel. Leg het kapje op de paprika's. Bak de paprika's in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar. Serveer met het stokbrood.
Griekse moussaka
- 2 aubergines;
- 400 g lamsgehakt
- 500 g aardappelen
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- 1 el olie
- Citroensap
- Zout, peper, 1 tl gedroogde oregano
- 1 dl slagroom
- 200 g geraspte kaas (pittig)
- 1 ei
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakken. Kook de aardappelen 10 minuten en giet ze af. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Breng op smaak met zout, peper en oregano. Was intussen de aubergines en snijd ze in dunne plakken, besprenkel met het citroensap. Laat de gepelde tomaten uitlekken en roer ze door het gehaktmengsel. Voeg daarna de aubergines toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes doorbakken. Meng in een kom de slagroom, ei en de helft van de geraspte kaas. Vet een ovenschaal in en leg hierin laag voor laag de aardappelschijfjes, het gehakt-aubergine mengsel en eindig met een laagje aardappelschijfjes. Schenk de slagroom er over en bedek met het restant geraspte kaas. Bak de ovenschotel in ca. 20 minuten goudbruin.
Ovenschotel met spinazie en kip
- 500 gram kip
- 2 uien grofgesneden
- Ca. 400 gram spinazie a la crème diepgevroren
- Handjevol pijnboompitten
- Olie
- Kerriepoeder
- Kipkruiden
- 7 kleine aardappeltjes
- 6 zongedroogde tomaatjes
- 3 a 4 personen
- 30 minuten
Schil de aardappelen en snij ze in partjes. Kook deze tot de beetgaar zijn en giet ze af. Marineer ondertussen de kip met 2 tl kerriepoeder, scheut olie en kipkruiden en laat deze ongeveer een 15 minuten staan. Verwarm de over voor op 200C.
Bak de kip goudbruin en gaar en bak de uitjes op het laatst mee. Doe de ontdooide spinazie erbij, de pijnbompitten en als laatste de aardappelen. 5 minuten laten pruttelen om zoveel mogelijk vocht eruit te koken. Dit doe je in de ingevette ovenschaal. Hier overheen de tomaatjes, allemaal door de helft gesneden. Als laatste wat Parmezaanse kaas en 15 minuten in de oven.
Preischotel
- 300 gr gehakt
- 1 zakje prei 400 gr / 4 preien
- 3 eieren
- 125 g crème fraiche
- 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper en zout
- 3 tl tijm
- 700 gr aardappels
- Groningse mosterd
- 2 schepjes boter
- 100 gr geraspte kaas
- 4 personen
- 45 minuten
Aardappelpuree: Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn. Doe er 2 tl mosterd,kaas, peper, zout naar smaak en 2 el boter erbij. Stamp dit tot een smeuïge massa.
In pan boter verwarmen en de prei toevoegen. Bak de prei in ca 5 minuten en steeds even omscheppen. Voeg nu het gehakt toe en bak tot het gerulde gehakt gaar is. Klop de eieren samen met de crème fraiche en de helft van de Parmezaanse kaas, zout en peper. Voeg bij de prei wat zout en tijm toe. Na ca 15 minuten het eiermengsel door de prei scheppen. Doe onderin de ovenschaal de aardappelpuree en schep het preimengsel hier op. Strooi nu de Parmezaanse kaas over de ovenschotel en zet deze voor ca. 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.