Ovenschotels
Gevulde aardappelen uit de oven

Niet mijn foto, mijn aardappelen waren te hard, dus het vullen was mislukt! Fotograaf onbekend. Bron: "Verassend en lekker"
- 4 grote aardappelen
- 1 broccoli
- 1/2 groene paprika
- 2 preien
- 1 tomaat
- 100 gr cheddar
- peper en zout
- 2 personen
- 30 minuten + ongeveer 1 1/2 wachttijd
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de aardappelen schoon onder koud water en prik er een paar gaatjes in met een vork. Wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze in het midden van de oven. Bak deze ongeveer een uur en 10 minuten totdat ze zacht zijn.
Was ondertussen alles groenten en snijdt deze in kleine stukjes. Blancheer de tomaat en snij deze in blokjes.
Stoom de broccoli 10 minuten, de paprika 15 minuten en de prei 6 minuten en hou deze warm.
Snij de cheddar in krullen.
Haal de aardappelen uit de folie en snij in de lengte de bovenkant eraf Hol deze zoveel mogelijk uit en meng het met de andere groente. Breng het op smaak met peper en zout. Verwam de oven ondertussen weer op 200 graden.
Vul de aardappelen met het mengsel en bestrooi deze met de cheddarkrullen. Bak dit allemaal 10 minuten onder de grill,
Preitaart met kaas en ham
- 800 g gesneden prei
- 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
- 1 tl gedroogde tijm
- 5 middelgrote eieren
- 100 g Parmigiano Reggiano
- 150 gram walnoten (in stukken)
- 250 g ricotta
- 75 g rucola
Verwarm de oven op 200 °C. Kook de prei 4 min. Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet. Bekleed ondertussen de quiche vorm met de plakjes deeg. Beleg de deegbodem met ⅔ van de ham en bestrooi met de tijm. Klop de eieren los. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg samen met de ricotta toe. Hak de noten grof en schep ze met de prei door het ricottamengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de prei over de bodem van de quichevormen schenk het eimengsel erover. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar. Laat 15 min. afkoelen op een rooster. Garneer met de rest van de ham en de rucola.
Pastagratin met bloemkool

- 1 bloemkool
- 40 gram boter
- 35 gram bloem
- 500 ml melk
- 100 gram mascarpone
- 400 gram penne
- 1 ei
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 el gebroken rozemarijn
- peper en zout naar smaak
- nootmuskaat naar smaak
Maak de bloemkoolroosjes los en maak deze zo klein mogelijk. Kook deze vanaf het kookpunt ongeveer 10 minuten. Giet ze af en prak ze zo klein mogelijk. Breng ietwat op smaak met wat peper.
Smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en laat het wat indikken. Je krijgt een beetje een rare massa, maar dat klopt. Giet dan langzaam de melk erbij terwijl je het voortdurend roert op zacht vuur totdat het kookt. Zet het vuur nog lager en roer het regelmatig om. Voeg de rozemarijn toe. Voeg na 20 minuten de mascarpone toe en breng dit op smaak met de nootmuskaat en peper en zout.
Kook de pasta in ruim kokend water al dente. Giet dit af. Verwarm nu de over voor op 210 graden. Beboter een ovenschaal. Meng de pasta met de bloemkool en doe dit in de ovenschaal.
Klopt het ei los en giet dit in de bechamelsaus met de Parmezaanse saus. Giet deze saus over de pasta.
Gratineer het 10 a 15 minuten in de oven onder de grill stand. Blijf erbij staan, want dit kan redelijk snel gaan. Zodra er een mooie bruine korst op zit dan is het klaar.
Vegetarische paprikaschotel

- 2 personen
- 30 minuten
- 400 gr paprika
- 400 gr krieltjes
- 3 eieren
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 75 gr mozzarella
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- kerriepoeder naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de paprika's schoon en snijd ze in blokjes.
Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Snijd de mozzarella in stukjes en meng met de losgeklopte eieren, Italiaanse kruiden en wat peper en zout. Verhit een scheutje olie in een grote wok en bak de paprikablokjes met de ui en knoflook ongeveer 5 minuten. Voeg de krieltjes toe en bak 5 minuten mee. Voeg bij de krieltjes naar smaak wat kerriepoeder toe.
Vet een ovenschaal in en verdeel het paprikamengsel met de krieltjes over de bodem.
Overgiet met het eiermengsel en zet de schaal voor 15 minuten in de oven.
Aardappel-courgetteschotel met ei en kaas
- 400 g aardappelen
- 350 g courgette
- 2 eieren
- 1 dl. room
- 1 dl. melk
- 80 g kaas
- 1/2 tl. rozemarijn
- peper en zout naar smaak
Kook de aardappelen in ca. 15 min. gaar. Snijd deze in plakken van 1 cm. Maak de courgette schoon en snijd de courgette in plakken van ca. 1 cm. Leg de plakken aardappel en courgette dakpansgewijs in een ovenschaal. Klop de eieren met de room en de melk door elkaar. Roer de kaas, rozemarijn, peper en zout erdoor. Schenk dit mengsel over de courgette en de aardappelen. Bak het geheel in een half uur in de oven op 200°C.
Preitaart met geitenkaas

- 450 g deeg voor hartige taart
- 750 g preien
- 2 el ongezouten roomboter (of magarine)
- 6 zongedroogde tomaten
- 2 el tarwebloem
- 200 g Bettine Blanc geitenkaas 45+
- 3 middelgrote eieren
- 200 ml koksroom
Laat het deeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak de prei schoon en snijd de prei in ringen. Verhit de boter in een braadpan en laat de prei 5 min. smoren en vocht verdampen. Snijd de tomaat in reepjes en roer de tomaatreepjes en de bloem door de prei. Kruimel de kaas erover. Klop het ei los met de koksroom, peper en eventueel wat zout. Vet de taartvorm in en bekleed de vorm met het deeg. Roer het eimengsel door de prei.
Schep het preimengsel in de taartvorm en zet de taartvorm in het midden van de oven. Bak het preimengsel in 30 min. goudbruin.
Pittige taart met courgette en cashewnoten

- 2 courgettes
- 1 teentje knoflook
- 1 klein bakje ricotta
- 150 gram geraspte kaas naar keuze
- 3 eieren
- handje geroosterde cashewnoten
- 1 pakje filodeeg
- olijfolie
- cayennepeper
- zout
Verwarm de oven op 180 graden. Vet de taartvorm in met olijfolie.
Snij de knoflook fijn en snij de courgettes in dunne plakjes. Doe de eieren in een kom. Roer de knoflook, ricotta en geraspte kaas door de eieren en breng op smaak met flink wat zout en peper.
Zorg dat de deegplakjes zijn ontdooit. Smeer de bovenkant van de plakken in met olijfolie en bestrooi met zout en cayennepeper. Bedek de taartvorm 1 voor 1 met de plakken met de bestrooide kant naar de binnenkant van de schaal. Eerst de bodem, dan de zijkanten. De taartvorm moet goed bedekt zijn. Zorg ervoor dat de plakken wat over de rand hangen.
Verdeel de courgettes in de vorm en schenk het eimengsel erover. Vouw de randen van het deeg naar binnen. Bak de taart ongeveer 40 minuten in de oven totdat de korst mooi goudbruin is.