Pasta's
Veel bronnen claimen dat pasta in Italië geintroduceerd werd door Marco Polo, die het meenam met zijn reizen uit Azië in 1292. Echter, de geschiedenis van macaroni gaat in Italië terug tot de Romeinen, die het beschouwden als "een geschenk van de Goden ". Er bestaat een legende dat pasta was uitgevonden door de Griekse god van het vuur, Hephaistos (Vulcanus bij de Romeinen), maar deze legende wordt nergens in de klassieke literatuur aangetroffen.
Maar het staat vast dat de Grieken en Romeinen pasta kenden. De Grieken kenden een soort brede platte pasta, 'laganon', die lijkt op het hedendaagse lasagna. Het grote verschil met lasagna is echter dat de Grieken de pasta niet kookten, maar de pasta roosterden of bakten in een oven, vergelijkbaar met de tegenwoordige pizza.
Apicius, een Romeinse schrijver uit de 1e eeuw, beschrijft een soort pasta met vulling, deze werden 'lagana' genoemd. Hoewel er geen recept bekend is, zijn er beschrijvingen bekend voor meer-lagige varianten en vullingen met vlees en vis. Deze pasta is dan ook vergelijkbaar met hedendaagse ravioli of tortellini.
Het wordt ook gespeculeerd dat de Etrusken ook een soort pasta kenden, maar hiervan is geen historisch bewijs
Penne met spinaziegehaktballetjes

- 300 gram penne
- 4 el olijfolie
- 400 gram gewassen spinazie
- 300 gram rundergehakt
- 3 el paneermeel
- 2 uien
- 1 blik tomatenblokjes
- 3 tl komijnpoeder
- 3 personen
- 35 minuten
Breng voor de pasta een pan met ruim water aan de kook. Verhit in een ruime koekenpan 2 el olie. Voeg de spinazie in 2-3 porties toe en laat het blad al omscheppend slinken en het vocht verdampen alvorens een volgende portie toe te voegen. Schep de spinazie op een snijplank en dep het goed droog met keukenpapier. Hak de helft van de spinazie fijn. Houd de rest van de spinazie onder een deksel warm of op een afgedekt bord.
Doe de fijngehakte spinazie met het rundergehakt, de paneermeel en komijnpoeder in een kom.Voeg peper naar smaak toe. Rol van het spinazie-gehaktmengsel ± 20 walnootgrootte balletjes of maak 12 grotere ballen.Voeg intussen de pasta en zout toe aan het kookwater en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Schenk de rest van de olie in de koekenpan. Bak de gehaktballetjes in 3 min. rondom bruin aan. Keer de balletjes regelmatig. Snipper intussen de uien. Schuif de balletjes aan de kant, voeg de ui toe en fruit 1 min. Schenk het blik tomatenblokjes erbij en stoof de gehaktballetjes zachtjes 5 minuten. Giet de pasta af in een vergiet.
Verdeel de pasta over 4 diepe borden. Schep de tomatensaus met de balletjes op de pasta. Verdeel de warmgehouden spinazie over de borden.
Pestopasta met spekjes

- 1 pakje spekreepjes
- 1 courgette
- 1 potje groene pesto
- pasta naar keuze
- 125 ml creme fraiche
- zakje geraspte kaas
- champignons voor de liefhebbers
Ingezonden door Jacqueline
- 30 minuten
Kook de pasta volgens de verpakking. Snijdt onderussen de champignons als je deze erin hebt en deel deze in 4en. De courgette snij je in blokjes.
Bak de spekjes uit in een hapjespan met wat boter. Als deze halfgaar zijn doe je de champignons erbij en na een minuutje de courgette. Dan zet je het vuur laag en laat je de champignons gaar bakken. Als je ze niet hebt tot de courgette en de spekjes gaar zijn Dan gooi het je het cupje creme-fraiche erbij en 1,5 el pesto. Hierbij doe je een handjevol geraspte kaas, goed door elkaar roeren. Doe hierbij de gekookte pasta en klaar!
Pasta gehakt en zongedroogde tomaatjes

- grote koffiemokken pasta naar keuze
- 150 gr gehakt
- snufje zout en peper
- halve ui
- 1 teen knoflook
- 100 gr zongedroogde tomaten
- 20 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 6 blaadjes verse basilicum
- (olijf)olie
- 100 ml kookroom
- handje geraspte kaas
Zet een pan water op en kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak. Doe de knoflook, zongedroogde tomaatjes, Parmezaanse kaas, basilicum en een flinke scheut (olijf)olie in een keukenmachine. Meng alles goed door elkaar totdat je een soort rode pesto hebt. Snipper het uitje. Giet een scheutje olie in een pan en bak het gehakt rul met een snufje zout en peper. Als het gehakt gaar is, voeg je de ui toe en bak je dit 2 minuten mee.
Voeg daarna de rode pesto, de kookroom en een handje geraspte kaas toe. Meng alles goed door elkaar en laat het geheel nog een beetje opwarmen en zet dan het vuur uit. Meng de pasta door de saus.
Penne met spinazie en roomkaas
- 400 g penne
- 900 g diepvries bladspinazie deelblokjes
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 el zonnebloemolie
- 150 g roomkaas knoflook & fijne kruiden
- 65 g pijnboompitten (zakje)
- 75 g geraspte belegen kaas
Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing. Ontdooi de spinazie in een pan op laag vuur.
Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook 3 min. zachtjes. Voeg de roomkaas toe en laat smelten.Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten. Schep de spinazie door het roomkaasmengsel. Breng met peper en zout op smaak. Verdeel de penne over de borden. Schep de spinaziesaus erop en bestrooi met kaas en pijnboompitten.
Pasta met kip in groene pestosaus
- 3 kipfilets
- 1 potje groene basilicum pesto (185 gr)
- 1 potje crème fraiche (125 gr)
- 1 grote ui
- knoflook
- pasta naar voorkeur
- knoflook
- kipkruiden
- olijfolie
- peper en zout naar smaak
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Snij de kip in blokjes en kruid deze met de kipkruiden en een heel klein beetje olie. Doe de knoflook en de gesneden ui hier bij en bak de kip goudbruin. Voeg het potje pesto toe en de crème fraiche en roer dit door tot het een stevig geheel is geworden.