Stampotten

Op koude winterdagen wordt in Nederland stamppot gegeten, een éénpansgerecht van aardappelen, boerenkool, zuurkool, andijvie of wortels en uien dat wordt opgediend met (rook)worst of een lapje vlees en jus. Lange tijd, tot in de twintigste eeuw, werden dergelijke gerechten echter bereid tijdens de oogstmaanden (eind juli tot begin oktober), wanneer arbeiders lange dagen maakten op het land en veel energie nodig hadden om het zware werk te kunnen verrichten. Daarnaast was stamppot een goedkoop éénpans- of éénpotsgerecht dat gemakkelijk in grote hoeveelheden gemaakt kon worden en waar de kok weinig werk aan had!


Stampot prei met pesto

  • 8 grote aardappelen
  • 1 el boter
  • handje geraspte (oude) kaas
  • 2 tl groningse mosterd
  • zwarte peper en zout naar smaak
  • 450 gram deelblokjes prei a la crème 
  • 2 el pesto

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Kook deze gaar en giet ze af. Stamp ze fijn met de boter. Dan weer goed stampen.  Voeg de mosterd, de geraspte kaas en eventueel de peper en zout toe en meng het goed door elkaar. Meng hierna ook de hamblokjes, de pesto en de verse fijn gesneden basilicum erdoor. Meng het wederom goed door elkaar.

Warm ondertussen ook de prei a la crème op en doe dit door de puree. 

Stamppot rauwe "Andyvje"


  • Stuk of 10 middelgrote aardappelen
  • Rauwe andijvie (zakje 400 gr)
  • Spekreepjes
  • 500 gr gehakt
  • Kerriepoeder
  • Peper
  • (Groningse) mosterd
  • 2 tl tijm
  • Scheutje melk
  • 2 el boter
  • Gehaktkruiden

Aardappelpuree: Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn.  Doe er 2 a 3 tl mosterd,kaas, peper, zout naar smaak en 2 el boter erbij en een scheut melk. Stamp dit tot een smeuïge massa.

Bak ondertussen het gehakt met gehaktkruiden rul en laat deze in een bak staan. Bak daarna de spekjes met flink wat kerriepoeder uit. Doe het gehakt samen met de spekjes door de aardappelpuree. Doe als laatste de rauwe andijvie erdoor en hussel het flink door elkaar.

Let op door de spekjes zit er genoeg zout in en is het dus niet meer nodig om bij te voegen bij de aardappelpuree!


Stamppot van boerenkool met rookworst

  • 1 kilogram kruimige aardappel (geschild, in stukken)
  • 500 gram boerenkool (fijngesneden)
  • 1 rookworst
  • 100 gram mager gerookt spek
  • 20 gram boter
  • 150 mililiter melk (warm)
  • circa 2 eetlepels azijn

Giet een laagje water van ca. 4 cm in een pan. Voeg er de aardappels met wat zout aan toe en breng aan de kook.
Leg, zodra de aardappels koken, de boerenkool erop en de rookworst. Draai het vuur lager en kook de aardappels en groenten - met het deksel op de op pan - in circa 15-20 minuten gaar. Prik in de aardappels om te voelen of ze zacht zijn.
Bak intussen in een droge koekenpan de spekblokjes uit.
Giet het kookvocht af. Stamp de aardappels en de boerenkool door elkaar met een stamper. Roer de boter erdoor en maak de stamppot wat smeuïger met de warme melk.
Schep er de spekblokjes door en breng de stamppot op smaak met zout en peper en een scheutje azijn. Serveer de stamppot met de rookworst.


©2019 Kijkje in de keuken  |  Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin