Vlees

Dat de eerste mens vlees at, staat als een paal boven water. In zalige onwetendheid van wat zijn keuze miljoenen jaren later voor gevolgen zou hebben, zette de oermens zijn tanden in een prehistorisch savannekonijn. Vanaf dat moment had de mens bloed aan zijn handen.

In kringen van wetenschappers werd altijd al aangenomen dat de eerste mens vlees at, zegt paleontoloog John de Vos van museum Naturalis in Leiden. Maar twee jaar geleden is er ook hard wetenschappelijk bewijs voor geleverd.

Onderzoekers vonden in fossiele resten van de Australopithecus Africanus, de voorloper van de mens, koolstofverbindingen die een regelrecht verband leggen met vleesconsumptie. Daarmee zijn alle verhalen dat de vroege mens leefde van vruchten en groenten van tafel geveegd.

Vlees eten hoort tot de natuurlijke staat van de mens. De eerste werktuigen van de mens waren mesjes om het vlees van de botten te schrapen. 'Dat verbaast me niks', zegt De Vos. 'Van mensapen als chimpansees is bekend dat ze ook af en toe vlees eten.' De Neanderthaler, een oermens die het niet haalde, at vrijwel alleen vlees.


Kippendijfilet in biersaus

  • 4 uur bereidingstijd, 3,5 uur stooftijd
  • 3 personen

- 800 gram kipfilet of kippendij (filet)
- 2 flinke theelepels sambal badjak
- snuf peper en zout

- 100 gram roomboter
- 2 uien in halve ringen gesneden
- 3 teentjes knoflook fijngesneden

- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels bloem
- 300 mililiter heet water
- 2 stuks vleesbouillonblokjes
- 1 flesje Affligem Dubbel bier
- 3 laurierblaadjes
- kruidnagels, 1 flinke theelepel
- 1 flinke theelepel grove mosterd
- 2 prei
- evt. maizena

Meng de kipfilet stukken met een flinke snuf peper, zout en 2 flinke theelepels sambal badjak.

Verhit 100 gram roomboter in een braadpan en bak de kip in porties goudbruin. Haal de kip uit de pan en bak in het braadvet de uien met de knoflook voor 2-3 minuten. Voeg 2 el basterdsuiker, 2 el bloem en 1 flinke tl grove mosterd toe en bak even kort mee.

Leg de kip terug in de pan. Giet hierbij het flesje bier, 300 ml water en verkruimel de 2 bouillonblokjes erbij. Leg 3 laurierblaadjes en kruidnagels in de pan. (Ik heb kruidnagels in een thee-ei gedaan, ongeveer een kwart vol. Ook kun je het in verband of een gaasje doen, goed dichtbinden! )

Breng het geheel aan de kook en laat 3 minuten koken. Zet het vuur laag, leg de deksel bijna helemaal op de pan en laat de kip 3 uur stoven. Voeg na 3 uur stoven de gesneden prei toe en stoof deze maximaal een half uurtje mee.

Maak vlak voor serveren een maïzena papje en roer dit erdoorheen zodat de saus dikker wordt. Je kan het serveren met Vlaamse friet uit de oven of met gekookte kruimige aardappelen.

Variatie hamburger a la Ramsey

  • 4 hamburgerbroodjes met sesamzaadjes 
  • 500 gram gehakt 
  • 4 blaadjes ijsbergsla
  • 1 vleestomaat
  • 4 plakjes cheddarcheese
  • halve rode ui
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 tl citroensap
  • geraspte citroenschil 
  • 2 tl ketchup
  • 3 tl gele mosterd
  • 2 kleine chilipepertjes in stukjes

Maak van het gehakt vier ballen en maak deze plat op bakpapier. Grill de hamburgers op laag vuur in een grillpan (of op de BBQ). Snij de sla, de tomaat en de ui. Bak de ui ook zachtjes in een koekenpan. Evt. rauw mag ook. 

Meng ondertussen de mayonaise, citroensap, citroenschil, ketchup, mosterd en de stukje chilipeper in een kom. Bestrijk met deze saus het onderste gedeelte van de broodjes. Leg hier de hamburgers op en beleg deze eerst met een plakje cheddarcheese, daarna de sla, weer een beetje saus, tomaat en ui. Als laatste weer saus en het bovenste gedeelte van het broodje. Steek een lange cocktailprikker in het broodje. 

Tip ; Serveer het met Vlaamse friet uit de oven en met sla er naast

Griekse stijl gehaktbal in tomatensaus

  • 500 gram rundergehakt 
  • 1 teentje knoflook
  • paneermeel of 1 beschuit
  • 2 el komijnpoeder
  • zwarte peper naar smaak
  • olijfolie


  • 1 blik gepelde tomaten
  • een scheut kookroom
  • 2 el oregano
  • stokje kaneel
  • takje munt
  • 1 grote ui

Meng het gehakt met de komijnpoeder, de fijngesneden knoflook (niet geperst!), een beetje paneermeel of een verkruimeld beschuitje. Meng dit goed en draai hier 4 gehaktballen van. Schroei ze alleen aan de buitenkant dicht in een hapjespan met een klein beetje olijfolie. Schep de gehaktballen eruit en leg ze aan de kant.

Bak de fijngesneden ui in de hapjespan glazig. Doe de tomaten hierbij in, inclusief de saus die in het blik zit. Doe het stokje kaneel erbij in en het takje munt. De tomaten kun je ev t. in de pan halveren met je spatel. Voeg eventueel naar smaak nog wat komijnpoeder toe. Voeg een flinke scheut kookroom toe en breng het mengsel aan de kook. Haal het takje munt en het stokje kaneel eruit. Doe de gehaktballen er weer in en laat deze maximaal 15 minuten met de deksel op de pan gaar worden. Roer af en toe even door de saus.

Tip; Met gewone aardappelen en sperziebonen is dit een heerlijke combinatie. Echter kun je het ook gewoon serveren met rijst, dan kun je kleinere gehaktballetjes maken. 



Kip uit de oven met citroen

  • 4 stukken kip
  • 3 knoflookteentjes
  • 4 el Italiaanse kruiden
  • 1 citroen
  • 2 grote tomaten
  • olijfolie
  • peper/zout
  • Tijmtakjes (3 stuks ter garnering)
  • Inclusief baktijd 45 minuten


Vet een ovenschaal in. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kip in de ovenschaal en bestrooi deze met zout, peper, Italiaanse kruiden. Doe dit aan beide kanten. 

Pers de knoflook en verdeel deze over de kip (1 kant). Snij een halve citroen, en verdeel de plakjes. De andere helft pers je uit. Besprenkel de citroensap over de kip. Snij de tomaten en verdeel deze ook over de schaal. Besprenkel het gerecht met wat olijfolie en verdeel de takjes over het gerecht. Deze haal je voor het serveren eraf. Bak het in de oven, ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de kipfilet. 

Tip: Lekker met groene groente, zoals sperzieboontjes. Serveer ernaast ook aardappeltjes


Pittige gehaktbal

  • rundergehakt 500 gr.
  • 2 el ketjap 
  • 1 el grove mosterd 
  • 1 el normale mosterd
  • snuf zout naar smaak
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 eieren 
  • 100 gr. paneermeel
  • 1 pot vleesfond
  • bakboter

Alles door elkaar heen mengen behalve uiteraard de fond en de boter. Goed kneden tot het goed is gemengd. De kruiden en de mosterd is qua hoeveelheid wat inschatten en naar eigen smaak.  Over het algemeen van 500 gram vlees maak ik 4 grote gehaktballen. 


Doe de boter in de braadpan en bak de gehaktballen eerst rondom aan. Giet de fond erbij en laat het geheel een half uurtje sudderen met de deksel schuin op de pan. Draai de gehaktballen tussendoor om.



©2019 Kijkje in de keuken  |  Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin